Eaton rozširuje funkcionalitu osvedčenej rady frekvenčných meničov PowerXL DC1

Spoločnosť Eaton obohatila sériu kompaktných frekvenčných meničov PowerXL DC1 o nové funkcie. Spoločnosť zaoberajúca sa riadením elektrickej energie inovovala svoju osvedčenú sériu DC1,  ktorá je známa svojím  robustným prevedením. 

 

 

Podobne ako v prípade frekvenčných meničov v sortimente DA1, aj frekvenčný menič PowerXL DC1 odteraz podporuje všetky typy vysoko účinných motorov IE4 vrátane modelov s permanentným magnetom, bezkefových DC motorov a synchrónnych reluktačných motorov. Podobne ako jeho predchodca, aj zdokonalený model DC1 sa jednoducho používa, keďže si vyžaduje len základné údaje pre priradenie motora.

Okrem režimu riadenia V / f umožňuje využitie bezsenzorového vektorového riadenia (SLV). Tým v prípade potreby zabezpečuje dostupnosť vysokého krútiaceho momentu pri nízkych otáčkach, a tiež vysokú úroveň stability rýchlosti, čím otvára možnosť využitia v nových oblastiach, ktoré zahŕňajú extrémnu nerovnováhu záťaže.

„Fire Mode“ je mimoriadne užitočný pri nasadení v oblasti vykurovacích a klimatizačných systémov v prípadoch, keď je potrebné ignorovať štandardné chybové a výstražné hlásenia. Napríklad pri použití v systéme na odvádzanie dymu model DC1 pokračuje ďalej v bežnej prevádzke, aby odviedol z budovy čo najviac dymu.

Doplnkové funkcie tiež sprístupňujú nové možnosti na uplatnenie modelu DC1 v praxi: druhá akceleračná alebo spomaľovacia rampa sa dá napríklad nastaviť na účely prečerpávania, pričom zariadenie na túto funkcionalitu prepína až po dosiahnutí určitej frekvencie. Navyše, brzdenie indukovaným striedavým prúdom zvyšuje účinnosť brzdenia bez potreby použiť brzdný rezistor.

Pridaných bolo viac ako 30 nových monitorovacích parametrov umožňujúcich zaznamenať viac stavových informácií a tým optimalizovať diagnostiku. Patrí sem okrem iného zobrazenie kWh, ktoré umožňuje ustanoviť energetickú spotrebu hnacej sústavy. Používateľ môže merať aj premenné ako dobu prevádzky ventilátora, internú teplotu alebo chybové počítadlo pre nadprúd, podpätie/prepätie a prehrievanie.

Frekvenčné meniče DC1 sa podobne ako ich predchodcovia rýchlo a jednoducho uvádzajú do prevádzky – na jednoduchú konfiguráciu je potrebných len 14 štandardných parametrov. V prípade zložitejších prostredí nasadenia sa doplnkové parametre ukladajú do rozšírenej a pokročilej oblasti vyhradenej na parametre. Nastavenia parametrov sa po uložení dajú tiež preniesť do ďalších zariadení. Vzhľadom na uvedenú skutočnosť sú tieto frekvenčné meniče mimoriadne vhodné na sériové použitie.

Frekvenčné meniče série DC1 sú zároveň extrémne odolné. Doplnková ochrana obvodov chráni elektroniku pred vlhkosťou, prachom, chemickými látkami a extrémnymi teplotami. Tým sa zvyšuje spoľahlivosť a predlžuje prevádzková životnosť zariadenia.

Tieto nové frekvenčné meniče sú 100 % spätne kompatibilné s predchádzajúcou generáciou. Vzhľadom na to sa dajú ľahko implementovať v existujúcich prostrediach – vzhľadom na nulové rozdiely z pohľadu zapuzdrenia alebo montážnych rozmerov (otvory vŕtania), či prevádzkových požiadaviek. Všetko aktuálne používané príslušenstvo ako motorové tlmivky, vstupno-výstupné rozširovanie moduly alebo modul SmartWire-DT sa dajú naďalej používať. Vyžaduje sa len nová verzia pamäťového kľúča a externej prevádzkovej jednotky.

Model DC1 je dostupný v štyroch veľkostiach so stupňom krytia IP20 vo výkonovom rozsahu do 22 kW. V prípade záujmu o vyššie krytie IP66 sú v ponuke tri veľkosti vo výkonovom rozsahu do 7,5 kW. Celý produktový sortiment sa okrem štandardných rozhraní ModbusRTU a CANopen dá pripojiť aj k inteligentnému prepojovaciemu systému SmartWire DT, ktorý je dostupný ako voliteľné príslušenstvo.

Tieto nové zariadenia tvoria súčasť bohatého sortimentu energeticky efektívnych riešení od spoločnosti Eaton určených pre motory. Utilitu PowerXL Selection Aid je možné použiť na rýchly a jednoduchý výber hnacieho mechanizmu potrebného na konkrétny účel použitia. Tento online konfiguračný nástroj zobrazí číslo príslušnej položky, vrátane sprievodných spínacích a ochranných prvkov, tlmiviek a filtrov.

 

Text, foto:  Technical Publicity

  • Zdieľať

Načítám...