Domáci miláčik verzus nábytok: Ako nájsť kompromis?

pes_a_gauc_mojinterier

Fľaky, zápach, srsť a škrabance sú nočnou morou každého majiteľa domáceho zvieratka. Týmto nepríjemnostiam však môžete predísť výberom správneho nábytku.

Aj napriek tomu, že váš chlpáč je súčasťou rodiny, len ťažko mu vysvetlíte hodnotu zariadenia domácnosti. Psík či mačka nepochopí, koľko tá sedačka stála a prečo je tých pár škrabancov na nej taký problém. Nemôžete sa na nich hnevať – toto teritórium predsa patrí aj im. Môžete však robiť rozumné voľby ohľadom nábytku a ušetriť si tak nervy i prácu.

Správny materiál

Mnoho nábytkových materiálov pomáha odolávať škvrnám a srsti oveľa lepšie ako iné. Pre jednoduché čistenie je koža často dobrou voľbou, pretože škvrny a chlpy z nej jednoducho odstránite. Ak ste však majiteľom mačky alebo iného zvieratka s pazúrmi, môže byť koža zničená škrabancami. Materiály ako mikrovlákno, alebo aj tvíd sú vynikajúce pre odpudzovanie škvŕn a ľahko sa čistia, ak príde k najhoršiemu.

Farby a vzory

Ďalší skvelý spôsob, ako byť nad vecou, je maskovanie drobných škvŕn. Iste, nemôžete zvieratko vykúpať po každej prechádzke ani po jedle, rovnako ako nemôžete tepovať koberec zakaždým, keď sa na ňom objaví malý fliačik. Cieľom nie je škvrny skryť, no skôr venovať im menšiu pozornosť, kým nebude čas vyčistiť nábytok. Vzorované a tmavšie farebné materiály sú ideálne ako textilné výbery pre váš interiér. Veľké a tučné tlačové textílie sú ideálne pre domácnosti, ktoré majú batoľatá alebo domáce zvieratá. Pri výbere vášho nového nábytku preto myslite na životný štýl vašej domácnosti a správaní domácich miláčikov.

Vytvorte miesto špeciálne pre nich

Koncept udržania domácich miláčikov len v jednej oblasti vášho domova je nerealistický, no stále môžete vytvoriť jedinečný priestor iba pre nich. Ak budú misky na jedlo, hračky a posteľ na jednom mieste, pomôže to vášho chlpáča usmerniť. Pod misky môžete položiť silikónovú podložku, ktorá sa jednoducho čistí a zabráni škvrnám na podlahe. Lôžko alebo iný druh nábytku špeciálne pre zvieratko by ste mali mať aj v prípade, že v noci spáva v jednej posteli s vami. Ak kútik pre vášho miláčika umiestnite ďalej od obývacieho priestoru a kuchyne, dá vám to možnosť zatvoriť na pár hodín dvere a nerušene sa venovať návšteve.

Klietky a teráriá

Aj majitelia škrečkov určite potvrdia, že ich zvieratko dokáže v domácnosti narobiť neporiadok. Klietku radšej umiestnite ďalej od vášho obľúbeného nábytku. Ak svojho zajačika alebo fretku radi púšťate na voľno, robte to tiež v miestnosti, ktorá je tomu prispôsobená. Nezabúdajte na pravidelné čistenie klietok a terárií, aby ste predišli zápachu a hromadeniu baktérií.

 

[milacik a gauc]
  • Zdieľať

Načítám...