Dom v Železných horách

Možnosť postaviť rodinný dom v rozľahlom ovocnom sade zdedenom po rodičoch sa investorom podarilo po dlhoročnom úsilí. Limity pre výstavbu domu boli obmedzené, čo do umiestnenia (dom stojí na mieste pôvodnej záhradnej drevenej chatky) a základného hmotového charakteru domu - dom je prízemný, s obytným podkrovím pod sedlovou strechou.
Základnou myšlienkou bolo maximálne prepojenie domu s rozľahlým sadom. Prízemie domu je obytné s napojením na terasu. Obytné podkrovie ponúka otvorený priestor s viacúrovňovým využitím.
Nosná konštrukcia domu je murovaná, strop v 1NP je zo železobetónových predpätých panelov. Krov je tvorený oceľovými väzníky. Nové otvory v dome sú vyplnené hliníkovým systémom s trojitým zasklením. Podlahy sú z vrstvených dubových parkiet na remeň. Rovnaký materiál bol zvolený tiež pre dvere, obklady stien a stropov.
Pre vonkajšie fasádu aj strešnú krytinu je použitý štiepaný šindeľ z kanadského cédra. Ako kontrast k drevenej fasáde vystupuje obklad čiernym ALUCOBONDu na vstupnej časti, arkier a lemovanie všetkých okien.

Foto: Jaroslav Hejzlar

  • Zdieľať

Načítám...