Čaká vás veľké jarné upratovanie? S týmito 5 tipmi ho zvládnete ľavou zadnou

jarne upratovanieje tu

Veľké jarné upratovanie neminie pravdepodobne nikoho z nás. Vedeli ste však, že neporiadok v našom byte či dome pôsobí veľmi negatívne aj na našu psychiku? Naopak, uprataný priestor zbavený všetkých zbytočností na našu dušu i myseľ pôsobí ako balzam. A to je predsa skvelou motiváciou pustiť sa do poriadneho “generálneho” upratovania, čo poviete?

Vďaka týmto 5 tipom pre vás však bude hračkou.

#1 Odfoťte si pred/potom

Toto je naozaj nesmierne motivačná technika a budete prekvapení, aký skvelý pocit pri nej budete mať. Odfoťte si všetky miestnosti, ktoré idete dať do poriadku predtým a potom si odfoťte, ako vyzerajú po uprataní. Keď uvidíte ten veľký rozdiel, okamžite vás naplní pocit zo skvele vykonanej práce. 

#2 Nepotrebné veci vyhoďte

Zaťažujúce citové väzby je niekedy dobré pretrhnúť - v prípade, že sa jedná o hmotné veci o to viac. Len si priznajme, koľko vecí doma skladujeme len preto, že k nim máme nejaký citový vzťah a neustále sa presviedčame, že “raz ich ešte budeme potrebovať”. V tomto prípade platí pravidlo jedného roka. Čo znamená? Že ak ste nejaký predmet pol roka nepoužili, nemilosrdne ho vyhoďte. Len vám zaberá miesto a vy veľmi dobre viete, že ho už nikdy nepoužijete. 

#3 Naraz sa venujte vždy len jednej miestnosti

Väčšina z nás upratuje celý byt “plošne” - to znamená, že najprv spraceme, potom utrieme prach, povysávame, utrieme podlahy atď. Odporúča sa však, aby sme sa pri veľkom upratovaní zamerali len na jedinú miestnosť. Len tak totiž spravíme všetko mimoriadne dôkladne a venujeme tomu dostatok času. Možno tak nestihnete upratať za jediný deň celý byt, no výsledný efekt bude stáť zato. 

#4 Pustite si nejakú dobrú hudbu

Tak ako napríklad pri cvičení, rovnako aj pri upratovaní je základom správne naladenie. A práve to nám môže dodať hudba. Pustite si ju poriadne nahlas, odhoďte zábrany a bavte sa - uvidíte, že v takejto atmosfére sa pre vás stane upratovanie hračkou. 

#5 Odmeňte sa

Veľké jarné upratovanie vám dá určite poriadne zabrať. Práve preto si po jeho dokončení zaslúžite nejakú poriadnu odmenu. Stanovte si ju ešte predtým - či už to bude nejaký chutný koláč alebo tie topánky, ktoré si už celé týždne obzeráte. Uvidíte, ako vaša motivácia porastie. 

Pre udržiavanie poriadku je nevyhnutné mať dostatok odkladacích priestorov. Inšpirujte sa napríklad týmito:

  • Zdieľať

Načítám...