Bylinky na balkóne vypestuje každý

Čerstvé bylinky sú v lete neodmysliteľnou súčasťou taniera. Kam pre pár lístočkov bazalky, vetvičku rozmarínu alebo štipku tymianu, ak nemáte záhradku? V prípade, že bývate v byte s balkónom či terasou, vyhrali ste. Bylinkové zákutie sa hravo zmestí aj do tých najmenších balkónových priestorov. Ak si neviete rady, pýtajte sa odborníkov z Hornbach marketov.

 

Bylinky majú široké využitie ako korenie či prísada do šalátov, ale sú vhodné aj do nápojov, ako smoothie alebo kokteily. Pripravíte z nich aj vynikajúce čaje. Mnohé z týchto rastlín majú totiž nenahraditeľné liečivé účinky a sú hojne využívané nielen v alternatívnej, ale dnes už aj v modernej medicíne. Môžete ich dokonca len jednoducho vysušiť a nechať, aby prevoňali váš byt, dom či šatňu.

Balkóny sa im hodia

Voňavým a čerstvým bylinkám sa darí v záhrade, na balkóne i priamo v kuchyni. Pre všetkých nadšencov pestovania máme dobrú správu: bylinky na balkóne už dnes zvládne vypestovať skutočne každý. Ak ich zasadíte do samozavlažovacích hrantíkov, nemusíte si lámať hlavu ani s ich polievaním a pokojne môžete odísť na dovolenku. Rastliny sa zvládnu o seba postarať a vy si tak na balkóne jednoducho vytvoríte skutočný bylinkový raj. 

Nechajte zavlažovanie na rastliny

Samozavlažovací systém zaručí, že si každá rastlina vezme práve toľko vlahy, koľko potrebuje. Stačí ju jednoducho zasadiť spolu s pestovateľským kontajnerom, v ktorom ste ju zakúpili a plniacu šachtu doliať vodou a tekutým hnojivom. ,,Pred pestovaním byliniek doma sa zamyslite nad voľbou vhodného umiestnenia a nad typom a veľkosťou hrantíka. Naši odborníci v marketoch vám s výberom veľmi radi pomôžu,“ radí odborník z oddelenia Záhrada v sieti projektových marketov Hornbach Daniel Brychta. O bylinky sa dokonale postará napríklad univerzálna sada all-in-one značky Lechuza s knôtovým zavlažovaním vrátane ukazovateľa hladiny vody.

Šalviu na slnko, mätu do tieňa

Pestovateľom odporúčame kupovať už predpestované bylinky. Výpestky byliniek je najlepšie nakúpiť tam, kde sa predávajú v dobrej kondícii a optimálne zalievané. Bylinky ako materina dúška, šalvia, oregano, rozmarín či levanduľa a medovka majú radi slnko. Tieň či polotieň je vhodný pre mätu, šťaveľ, trebuľku a ligurček. Pokiaľ je to možné, zbierajte ich vždy tesne pred použitím. Bylinky pestované doma majú väčšie nároky ako tie, ktoré sú vysadené v záhone. S ich výberom každému ochotne pomôže vyškolený personál projektových marketov Hornbach. 

 

Kvalitná výživa je dôležitá

Rovnako ako všetky rastliny, aj bylinky potrebujú výživu. Na ich pestovanie preto kúpte vhodný a kvalitný substrát s prídavkom rašeliny. Zemina pre doma pestované bylinky by mala byť dobre priepustná a bohatšia na živiny ako pri rastlinách pestovaných v záhonoch. Rovnako je nutné dbať na kvalitné hnojivá. Tekuté hnojivo FloraSelf, ktoré sa dá primiešať do zavlažovacej vody, zakúpite v predajniach Hornbach, kde sa na celý sortiment vzťahuje navyše aj záruka trvale najnižších cien.

 

O spoločnosti Hornbach
Spoločnosť HORNBACH je nezávislá, rodinná spoločnosť, založená v roku 1877, ktorá má za sebou, ako jediná v segmente stavebného trhu, históriu presahujúcu až päť generácií. Spoločnosť v súčasnej dobe prevádzkuje 154 stavebných a záhradných predajní v deviatich európskych krajinách, z toho tri na Slovensku.
Koncept predaja a sortiment výrobkov sú orientované na potreby zákazníkov, ktorí realizujú svoje projekty, a tiež na profesionálov. HORNBACH svojim zákazníkom zaručuje trvalo nízke ceny a zaisťuje si tak prvenstvo vo svojom obore. Mnohé nezávislé testy a štúdie potvrdzujú vysokú kvalitu poskytovaného poradenstva a tiež výborný servis.
Spoločnosť HORNBACH je priekopníkom v odbore, pretože práve ona otvorila prvú kombinovanú stavebnú a záhradnú predajňu (1968), prvý veľkoplošný „stavebný hobbymarket“ (1980) a prvú stavebnú predajňu s integrovaným Drive-in centrom (2003). Týmito krokmi opätovne dokazuje svoju schopnost inovovať. HORNBACH je niekoľko desiatok rokov významným zamestnávateľom, v súčasnej dobe sa na úspechu firmy podieľa približne 16 500 zamestnancov.

 

Zdroj, foto: HORNBACH, PR.Konektor

  • Zdieľať

Načítám...