Bidet, čo to je, a ako sa používa?

Bidet, čo to je, a ako sa používa?

 

Chystáte sa v blízkej budúcnosti vycestovať do Ázie, Japonska či Južnej Ameriky? Potom by vás bidet s určitosťou nemal zaskočiť na žiadnej z toaliet, ktoré počas vášho výletu navštívite. Zdá sa, že bidet je v niektorých krajinách nevyhnutnosťou každodenného života a u nás je stále veľmi ojedinelým pomocníkom. Avšak, nie len v krajinách blízkeho východu považujú toto hygienické zariadenie za úplný štandard. Spravidla v Ázií, Južnej Amerike v niektorých častiach Európy, najmä v krajinách ako Taliansko, Portugalsko, Španielsko či Francúzsko a v mnohých ďalších, je bidet neodmysliteľnou súčasťou každodennej hygieny.

 

Pýtate sa, čo je bidet?

 

Bidet je sanitárne zariadenie, ktoré vyzerá ako plytká toaletná misa s vodovodným kohútikom prípadne s tryskou. Bidet však nie je toaleta. Účelom bidetu je vyčistiť sa po tom, čo ste toaletu použili. Bidet využíva miesto toaletného papiera prúd vody. Ide v zásade o malú vaničku, v ktorej si po použití toalety umývate intímne partie. Dôvodom je, že voda je oveľa hygienickejšie riešenie ako papier, no častokrát nemáme vždy čas sa po toalete osprchovať, a tak je tu bidet. Predstavte si, že máte špinavé ruky. Nemali by ste pocit, že vaše ruky sú čisté, kým by ste si ich neopláchli vodou, prípadne vodou a mydlom. O to viac starostlivosti si vyžaduje naša intímna hygiena. Sú to citlivé oblasti, s ktorými by ste mali čo najlepšie zaobchádzať, aby ste udržali najlepšiu hygienu a zabránili budúcim problémom, preto samotný toaletný papier nie je to najlepšie, čo môžete pre vašu hygienu urobiť.

Vaše prvé stretnutie s bidetom možno bude trochu zastrašujúce, ale v skutočnosti je jeho použitie jednoduché.

 

Ako sa taký bidet používa?

 

  • Slovo bidet pochádza z francúzštiny, kde označuje poníka. Toto označenie má pravdepodobne svoj pôvod v skutočnosti, že sa na bidete sedí rovnako ako na tomto druhu koňa. Vynález sa datuje približne k roku 1710, ale jeho vynálezca nie je známy. Jedna z teórií označuje Christopha Des Rosiers ako vynálezcu bidetu pre francúzsku kráľovskú rodinu.

 

  • Bidety sa zvyčajne nachádzajú v blízkosti toalety a sú zvlášť užitočné pre: ľudí, ktorí sa zotavujú z chirurgického zákroku; ľudí s telesným postihnutím; ľudí s obmedzeným rozsahom pohybu; ľudí, ktorí majú rôzne zdravotné ťažkosti, ako sú hemoroidy, hnačka alebo iné črevné ochorenia. Je užitočný aj pre ľudí s Downsonovým syndrómom, mentálnou retardáciou, autizmom alebo mozgovou obrnou; mužov a žien, ktorí chcú lepšiu hygienu pred, alebo po sexuálnych aktivitách; a ženy, ktoré chcú účinnejšiu ženskú hygienu počas menštruačných období.

 

Biele role toaletného papieru.

 

Použitie bidetu

 

  • Spôsob fungovania bidetu je pomerne intuitívny. Existujú dva spôsoby, ako môžete sedieť na bidete. Buď smerom k vodovodným kohútikom alebo s vodnými kohútikmi za chrbtom.
  • Spôsob, akým sedíte, závisí od toho, čo chcete vyčistiť a tiež od toho, ako sa cítite pohodlnejšie.
  • Takže, ako funguje bidet? Veľmi jednoducho! Upravte si teplotu a nastavenie trysiek tak, aby ste sa mohli pohodlne umyť. Pokiaľ má bidet nastavenie na horúcu i studenú vodu, pustite najprv horúcu vodu. Až, keď potečie horúca, pridávajte postupne studenú, kým nedosiahnete požadovanú teplotu. Pri púšťaní vody si dávajte pozor, pretože mnoho bidetov má veľmi  silné trysky.
  • Pokiaľ máte bidet s tryskou, môžete nechať všetkú prácu v podstate na prúd vody. Pokiaľ máte bidet s kohútikom, budete si musieť trochu zašpiniť ruky. V každom prípade by ste si však mali rukami dôkladne umyť časti tela, ktoré máte špinavé. Po použití bidetu si pochopiteľne môžete umyť ruky.
  • Na záver si už len osušte pokožku. Niektoré bidety majú zabudované vzduchové trysky, ktoré môžete použiť. Na ovládanie by ste mali nájsť tlačidlo "Dry." Ak takéto tlačidlo nemáte, osušte sa uterákom. Väčšina bidetov má vedľa seba toaletný papier alebo uteráky, ktorými si máte utrieť po použití bidetu.
  • Je dôležité spomenúť, že existuje niekoľko typov jednotlivých bidetov, čo ste už mohli postrehnúť z textu vyššie. Poďme si jednotlivé typy spoločne priblížiť a zároveň predstaviť ich montáž.

 

WC s bidetom

 

WC s bidetom 2v1 smeruje k efektívnejšiemu využívaniu priestoru, a preto namiesto inštalácie samostatného bidetu, projektanti navrhujú do domov aspoň jedno WC s bidetovou funkciou tzv. WC-bidet. Ide o WC misu doplnenú o bidetovú trysku, ktorú veľmi ľahko napojíte na zdroj vody pomocou bežnej dizajnovej flexi-hadice. Prívod vody či už na studenú, teplú alebo predmiešanú je elegantne ukrytý v podomietkovom module, takže zaručuje čistý dizajn a jednoduchú údržbu. K ďalším výhodám patrí jednoduchšia montáž aj ovládanie. Vyššie cenové kategórie ponúkajú pohodlné elektronické diaľkové ovládanie a mnoho funkcií na zvýšenie komfortu intímnej hygieny.

Wc s bidetom 2v1 predstavuje najvyšší komfort, avšak môže predstavovať vyšší výdavok, preto poskytujeme aj iné finančne dostupnejšie alternatívy.

 

Montáž bidetu.

 

 

Závesný, samostojaci bidet

 

Dostatok miesta v kúpeľni dáva zelenú samostatnému bidetu. Ak sa napokon rozhodnete pre klasiku, určite prispôsobte spôsob montáže toaletnej mise. 

Montáž bidetu: Myslite na to, že na ploche kúpeľne si vyžaduje samostatný bidet aspoň jeden štvorcový meter navyše. Či si už zvolíte závesný alebo voľne stojaci model, potrebujete taktiež prívod studenej vody i odpad. Závesné majú výhodu voľby výšky osadenia, náročnejšie sú však na požiadavky na priečku. Aby sa do nej mohol pripevniť inštalačný systém, ktorý na rozdiel od toalety nemá nádržku, vyžaduje hrúbku zadnej steny minimálne 5 centimetrov. Majitelia si pochvaľujú jeho široké využitie, okrem klasickej funkcie hygieny intímnych partií poslúži aj na umytie nôh.


 

Bidetová sprška

 

  • Hlavnými výhodami sú jednoduchá manipulácia a šetrenie miesta.
  • Montáž: Uprednostnite riešenie s prívodom teplej vody. Na výber máte umývadlovú batériu s bidetovou sprškou, tu však musí byť malé umývadlo v blízkosti WC misy alebo spršku napojíte na samostatný zmiešavací ventil osadený na stene vedľa toaletnej misy.
  • Prídavná bidetová doska s elektronickým ovládaním
  • Prídavné sedadlá a elektronické bidetové dosky sú veľmi dobrým riešením ak už máte wc a na samostatný bidet vám už neostalo miesto. V zásade platí čím vyššia cena, tým vám prídavná bidetová doska ponúkne viac nastavení a funkcií.
  • Montáž: Na inštaláciu vyžadujú prívod elektrickej energie, teda zásuvku do maximálnej vzdialenosti 1,5 metra od toalety s výkonom 230 V. Samozrejme, musí byť vhodná do vlhkého prostredia.

 

Dámske a pánske toalety.

 

Každopádne bidety, ako také sú stále pre našu krajinu pomerne novodobým konceptom a ešte si len získavajú patričnú popularitu. Ľudia však čoraz rýchlejšie prichádzajú na účelovosť a funkčnosť, ktorú poskytujú. Vo výsledku, teda nie sú len cool, ale bidety sú najmä prospešné zariadenia, ktoré uľahčujú život.

Dajte nám vedieť akej variante sa prikláňate vy alebo aké máte skúsenosti s daným zariadením! Ďakujeme. 

  • Zdieľať

Načítám...