Bardejovské kúpele otvorili hotel Alžbeta zrekonštruovaný v štýle Sisi

Trojhviezdičkový hotel Alžbeta privítal prvých návštevníkov!

V Bardejovských kúpeľoch v piatok 19. augusta slávnostne otvorili po kompletnej rekonštrukcii historický hotel Alžbeta, ktorý nesie meno rakúskej cisárovnej Alžbety (zvanej Sisi). Slávnostné otvorenie sa konalo za účasti obchodných partnerov Bardejovských kúpeľov, a. s. a novinárov. Načasovanie slávnostného otvorenia predchádzalo tradičnému ALŽBETÍNSKEMU DŇU, ktorý sa každoročne koná v letnú nedeľu na počesť pobytu cisárovnej v Bardejovských kúpeľoch v roku 1895. Rekonštrukcia trvala od januára tohto roka do júla a vyžiadala si celkové náklady 1,95 mil. EUR, vrátane interiéru. Komfort zrekonštruovaného hotela si už užívajú prví hostia. Informovala o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková.

 


„Celý projekt sa realizoval pod neustálym dohľadom Krajského pamiatkového úradu v Prešove, aby bol čo najviac zachovaný historický charakter budovy, vrátane pôvodných materiálov a farieb. Základom zachovanej farebnosti Alžbety boli pôvodné farby žltá a okrová. Všade sa použili prírodné materiály, podlahy a okná sú vymenené za nové drevené. Kúpele pritom spolupracovali s akademickým sochárom, ktorý urobil odliatky na zachovanie pôvodných štruktúr a detailov. Súčasťou stavby bola aj rekonštrukcia podkrovia, kde vzniklo pri zachovaní krovov 26 nových lôžok. Na prízemí je novozriadená recepcia a zároveň aj pamätná izba cisárovnej Sisi. Na druhom nadzemnom podlaží sme urobili luxusný apartmán SISI, v ktorom budú klienti tráviť pobyty. V zrekonštruovanom hoteli pribudol aj výťah, ktorý doteraz chýbal. Rekonštrukciou sa hotel dostal z nuly na úroveň troch hviezdičiek. Vybavenie izieb a recepcie bude na ešte vyššej úrovni, ale bez vlastnej reštaurácie hotel viac hviezdičiek nemohol dostať,“ vysvetlila T. Šatanková. 

 

Dodala, že Alžbeta je už druhým hotelom, ktorý v kúpeľoch v tomto roku po rekonštrukcii otvorili. V januári 2016 to bol štvorhviezdičkový hotel Alexander, ktorý vznikol komplexnou prestavbou bývalého hotela Minerál za približne 6,6 mil. EUR. Podľa dostupných údajov je Alexander, na východ od Vysokých Tatier, najväčším kongresovým hotelom v Prešovskom kraji. Jeho kapacita je až 300 kongresových miest v 3 variabilných riešeniach. Hotel Alexander ponúka ubytovanie v 75 luxusne zariadených izbách. Bardejovské kúpele majú v areáli mnoho pozoruhodných historických objektov, ktoré navodzujú atmosféru noblesy a sú aj architektonicky pozoruhodné a hodnotné. Najkrajšou budovou kúpeľov je secesný hotel Astória, ktorý je čiastočne zrekonštruovaný. Rekonštrukcia čaká aj na ďalší historický hotel zo začiatku 20. storočia, ktorý naposledy niesol meno Dukla. 

Hotel Alžbeta sa naposledy rekonštruoval pred 50 rokmi. Dvojposchodová Alžbeta sa nachádza za kúpeľným parkom, pri kúpeľnom dome – Balneoterapii, s ktorým je prepojená presklenou chodbou. Zariadenie ponúka ubytovanie v jednoposteľových a dvojposteľových izbách. Priamo v budove sa nachádza aj soľná jaskyňa, ktorá je k dispozícii všetkým návštevníkom kúpeľov. Hotel Alžbeta bol postavený v 19. storočí a pôvodne sa volal Deák. V roku 1895 v ňom bola počas svojej trojtýždňovej liečby v Bardejovských kúpeľoch ubytovaná cisárovná Alžbeta, nazývaná Sisi, manželka Františka Jozefa I. V kúpeľoch stojí aj jej socha, ktorá sa vyníma v kúpeľnom parku pred hotelom Alžbeta. Cisárovná Sisi prišla do Bardejovských kúpeľov ako päťdesiatosemročná 1. júla 1895 a zotrvala tu do 22. júla. Do Bardejova pricestovala vlakom po novovybudovanej železničnej trati a ubytovala sa v hoteli Deák. V hoteli bol pre cisárovnú vybudovaný špeciálny bočný vchod a bývala v izbe s krásnym výhľadom na kúpeľný areál, ktorá má dnes číslo 218. Prišla si sem liečiť nielen zdravotné problémy, ale aj dušu po úmrtí svojho syna Rudolfa, ktorý tragicky zahynul. Cisárovná bola podľa jej ošetrujúceho lekára Henricha Hintza disciplinovanou pacientkou, ktorá dodržiavala liečebný režim. V rámci pitnej kúry mala naordinované pitie kúpeľného prameňa Lobogo, ktorý sa dnes na jej počesť volá prameň Alžbeta. Okrem liečebných procedúr si vychutnávala počas pobytu v Bardejovských kúpeľoch aj krásy okolitej prírody a dokonca navštívila aj mesto Bardejov.

 

Čo všetko môžete vidieť v zrekonštruovanom hoteli Alžbeta

Kráľovský apartmán Sisi, ktorý budú kúpele ponúkať v rámci rôznych kúpeľných pobytov:
- obývacia časť, spálňa, predsienka, samostatné WC, samostatná kúpeľňa, veľká terasa
- vybavenie masívnym talianskym štýlovým nábytkom: manželská posteľ, kozmetický stolík, písací stolík, stolička a pod.
- televízor v spálni a v obývacej časti, DVD-prehrávač s DVD - "Sisi - mladá cisárovna" s Romy Schneider (1.-3. časť) a hudobné CD s hudbou z tejto trilógie
- priestranná terasa vybavená štýlovým sedením a lehátkami s prekrásnym výhľadom na centrálny park so sochou Sisi a celé Bardejovské Kúpele


Muzeálny apartmán Sisi s možnosťou návštevy za poplatok:
- spomienková miestnosť s výberom fotografií a obrazov Sisi, vybavená masívnym štýlovým nábytkom podľa vzoru apartmánov v Hofburgu - diván, stolík, leňoška a podnožka, stoličky, písací stolík, kozmetický stolík, nástenné zrkadlo, kozmetický inventár (kefy, dózy, lavór, džbán), kútik s cvičebným náradím - repliky (hrazda, rebrina, cvičebné kruhy)
- vitríny s replikami - replika originálu pamätníka Sisi, ktorý je umiestnený v parku pred hotelom Alžbeta, replika veľkňazského prsteňa, ktorý darovala bardejovskému prepoštovi, replika skleneného pohára, z ktorého Sisi pila minerálnu vodu počas svojho pobytu v kúpeľoch
- informačné textové panely o Sisi a jej pobyte v Bardejovských Kúpeľoch
- replika obľúbeného obrazu cisára Františka Jozefa I. - Franz Xaver-Winterhaltera "Sisi s rozpustenými vlasmi"
- brožúrka "Sisi v Bardejovských Kúpeľoch", ktorú dostane každý návštevník Muzeálneho apartmánu


Vstupné priestory hotela Alžbeta:
- vstupné priestory vybavené masívnym štýlovým nábytkom
- repliky obrazov Franza Xavera-Winterhaltera - "Cisár František Jozef I. v slávnostnej rakúskej uniforme" a "Sisi v bielych plesových šatách posiatych hviezdami"
- na recepcii možnosť zapožičania literatúry s tematikou Sisi, jej rodina, jej pobyt v Bardejovských Kúpeľoch ("Sisi - kútik")
- na recepcii je možnosť zakúpenia rôznych suvenírov a spomienkových predmetov "Sisi - shop" ako sú napr. pamätné mince, replika sochy - pamätníka, ktorý je umiestnený v parku, Swarovského šperky ("hviezdy"), bižutéria, medailóniky, replika pohára, z ktorého pila, fialkové cukríky, ktoré Sisi milovala, vejáriky a iné drobné suveníry
- prospekt "Rakúska cisárovná a uhorská kráľovná Elizabeth Bavorská - Sisi"


Bardejovské kúpele patrili koncom 19. storočia k najprestížnejším a najlepšie vybaveným kúpeľom Uhorska a celej strednej Európy. Ich liečivá sila, priaznivá poloha a jedinečné prírodné a klimatické danosti lákali popredných predstaviteľov spoločenského, vedeckého a kultúrneho života a v neposlednom rade príslušníkov vysokej šľachty. Vrcholnou udalosťou sezóny roku 1895 bola návšteva a následný pobyt cisárovnej a kráľovnej Alžbety. Bardejovské kúpele patria medzi najstaršie kúpele s najdlhšou tradíciou poskytovania kúpeľných služieb. Prvá písomná zmienka o kúpeľoch pochádza už z roku 1247, väčší rozmach v nastal v prvej polovici 18. storočia. V šesťdesiatych rokoch 18. storočia pribudli prvé murované budovy a to je považované za oficiálny vznik kúpeľov. V kúpeľoch pobýval aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleona (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska, manželka poľského kráľa Jána III. Sobieského. 

Bardejovské kúpele sa rozprestierajú na ploche 31 hektárov a vo vlastníctve spoločnosti je 33 objektov. V areáli majú mnoho pozoruhodných historických objektov, ktoré navodzujú atmosféru noblesy a sú architektonicky hodnotné. Za posledných 8 rokov investovali viac ako 10 mil. EUR do liečebnej starostlivosti, ubytovania a športového vyžitia pre klientov. Rekonštrukcia čaká aj na ďalší historický hotel Dukla. Pripravená je už architektonická štúdia a hotová je aj štúdia na športový areál so zameraním na golf v blízkosti areálu kúpeľov. Do komplexu spoločnosti Bardejovské kúpele, a. s., v súčasnosti patrí 5 hotelov - hotel Alexander****, Alžbeta***,  Ozón***, Astória*** a Mier**, depandance hotelov (František, Diana), apartmánové domy Carola a Palmíra, liečebný dom Helios a 10 menších ďalších ubytovacích zariadení - viliek. 

Bardejovské kúpele, a. s., majú najširšie indikačné zameranie spomedzi všetkých slovenských kúpeľov. Za prvý polrok tohto roka zaznamenali nárast o 1037 klientov oproti rovnakému obdobiu minulého roka a zvýšil sa aj počet prenocovaní o  5427, čo je medziročne nárast o takmer 6 %. Keďže druhý polrok je pre tieto kúpele vždy tým lepším obdobím, očakávajú medziročný nárast klientov o 8-10 %. V druhom polroku 2016 by podľa odhadu kúpeľov malo prísť 12 000 klientov s priemernou dĺžkou prenocovania 10 nocí. 

 

Zdroj: PAPER LIFE

  • Zdieľať

Načítám...