Architektonická kancelária môže stavbu zjednodušiť: Ako si vybrať tú správnu?

Aby bol váš domov čo najviac podľa vašich predstáv a zároveň spĺňal všetky technické parametre pre následný pohodlný život, je priam nutné vybrať si správnych architektov. Tí môžu všetko dotiahnuť do dokonalosti, ale aj skaziť. Ako si teda vybrať tú správnu architektonickú kanceláriu?

 

Dajte na odporúčania, ale majte vlastný názor

Úplne najvhodnejšou situáciou je, ak vám architekta niekto odporučí, pretože s ním mal dobré skúsenosti. Od daného človeka sa tak dozviete aj niečo o jeho práci, ako komunikuje a aj to, či sa s ním dá dohodnúť.

Mali by ste počas výberu získať čo najväčšiu istotu, že stavbu dotiahne do úspešného konca a neprekročí pri tom stanovený rozpočet. Treba ale dávať pozor na to, že aj keď daná architektonická kancelária vyhovovala vášmu susedovi, vám nemusí. Preto sa pri výbere riaďte aj inými faktormi.

 

 

Chcete klasický alebo netradičný dom?

Ak ste si na základe recenzií alebo odporúčaní známych vybrali niekoľko architektov, je na čase túto skupinku ešte zúžiť. Počiatočným filtrom by malo byť, akým štýlom sa daná architektonická kancelária orientuje. Stavajú klasické a vždy aktuálne domy alebo sa skôr orientujú na avantgardné riešenia? Sú ich prioritou drevené stavby či skôr tie moderné?

Neváhajte skontrolovať ich portfólio a zoznámte sa bližšie s ich produktmi. Veď ak by sa vám realizácie nepáčili už z fotografií, ako by ste v nich mohli bývať? Pre ešte lepšiu vizualizáciu môžete požiadať o reálnu ukážku niektorého z ich domov.

 

Dobrá architektonická kancelária sa spozná hneď

Osobný kontakt, rozhovor či návšteva vám pomôže vytvoriť si obraz o architektonickej kancelárii viac ako strohá komunikácia cez mail alebo telefonát. Ešte pred návštevou si spíšte požiadavky, príp. otázky, ktoré vás zaujímajú.

Na stretnutí sa potom pýtajte, neváhajte vysloviť svoje návrhy a sledujte, ako architekt reaguje. Má chuť s vami spolupracovať alebo si striktne stojí za svojim? Nenechajte si vnucovať nápady, ktoré vám zásadne nevyhovujú. Na druhej strane, ak majú dobré vysvetlenie, porozmýšľajte nad nimi. V  budú chcieť, aby ste so svojím domom boli spokojní.

 

Foto: Bigstockhoto
Zdroj: DJS Architecture

  • Zdieľať

Načítám...