Aktovky máte nachystané, ale ako vybaviť izbu pre školáka?

September neúprosne prináša disciplínu do života školopovinných ratolestí, ako aj vám - ich rodičom. Tým najmenším vybavujete detskú izbu, aby poskytla správny komfort na riešenie nových úloh, a tí väčší tiež potrebujú prispôsobiť nábytok svojim rastúcim nárokom. Nastupujú pojmy ako ergonómia, vyváženosť, efektívne osvetlenie a dostatok organizovaného úložného priestoru. Viete, ako sa správne pripraviť?

 

 

 

Či už vyberáte školákovi nábytok na základe momentálnej farebnej i obrázkovej preferencie, alebo striktne podľa stavu vášho konta, neprehliadnite týchto 5 základných vecí, bez ktorých by študentská izba nebola to pravé:

1. Na umiestnení pracovného stola záleží

Ideálne v blízkosti okna s dopadom svetla z ľavej strany (pre ľavákov z pravej). Ak dáte školákovi pracovný kútik do tmavého rohu, jeho oči a pozornosť sa vám nepoďakujú. Pre tmavé zimné večery mu na stôl postavte lampu s nastaviteľným ramenom a žiarovkou s dostatočne vysokým výkonom (ekvivalent min. 60W klasickej žiarovky, čo je cca 710 lumenov), a v správnom farebnom spektre - hľadajte denné biele s hodnotou 5000-5700 Kelvinov. Praktické sú kĺbové lampy s upevnením na hranu stola, tie nezaberajú miesto na pracovnej ploche a nehrozí im pád pri prehrabovaní sa v hromade zošitov.

Tip: Pracovnú dosku vybavte plexisklom alebo aspoň umývateľnou podložkou. Nebudete plakať nad zničeným lakom a škvrnami.

 

2. Zorganizujte úložné priestory

Školákom poruke nesmú chýbať zásuvky na zošity, učebnice, písacie i rysovacie potreby a všetky ostatné pomôcky. „Ak pracovný stôl nemá dosť vlastných zásuviek či poličiek, využite samostatný kontajner na kolieskach. Plastové kolieska kontajnera umožňujú deťom jednoduchú manipuláciu a premiestňovanie podľa potreby,“ odporúča Petra Triščíková z e-shopu MT nábytok. Úložný priestor navyše poskytnú aj praktické nástenné police. Organizáciu vašim ratolestiam uľahčia farebné nalepovacie štítky, ale aj nástenka nad stolom, ktorá pripomenie všetko dôležité.

Tip: Vyskúšajte magnetickú popisovateľnú tapetu, na ktorú si školáci napíšu poznámky aj vystavia svoje diela.

 

 

3. Pre zdravý chrbát správnu stoličku

Školák i študent presedí niekoľko hodín na klasickej školskej stoličke. Ak chcete, aby mal doma ešte chuť pokračovať a aby si jeho chrbtica nezvykla na nesprávne polohy, doprajte mu nastaviteľnú, pokiaľ možno čalúnenú pracovnú stoličku, na ktorej si pohodlne oprie chrbát a nastaví správnu výšku voči pracovnej ploche. “Ideálna je kombinácia s rastúcim stolom. Nielenže vydrží od prvej triedy až po maturitu, ale tiež tým zabezpečíte, že vaše dieťa bude mať v každom veku nohy pohodlne celou plochou na zemi a lakte v pravom uhle voči pracovnej ploche,” vysvetľuje Triščíková. Pri kúpe stoličky zvoľte tú s kolieskovou podstavou, tá prispeje k pohodlnému a zábavnému presunu medzi stolom, zásuvkami, skriňou, či odpadkovým košom.

Tip: Ako doplnok a obmenu sedenia pre živšie deti vyskúšajte fit loptu.

 

 

4. Priestor na hranie nesmie chýbať

Nie každý má možnosť dopriať potomkom priestornú detskú izbu s miestom na hojdačku, stan, či miniatúrne basketbalové ihrisko. Naopak, často súrodenci zdieľajú jednu izbu, ktorá im slúži na učenie i odpočinok. Preto ju prispôsobte potrebám dvoch či viacerých detí. “Čarovať s priestorom sa dá pomocou viacúrovňového nábytku – poschodové postele, zásuvky pod lôžkom, zvýšená posteľ nad písacím stolom, či hotové multifunkčné zostavy,“ radí Petra Triščíková z e-shopu MT nábytok, ktorý ponúka nábytok pre deti aj študentov.
Vaši potomkovia stále potrebujú a využijú voľnú plochu na aktivity v strede miestnosti, a preto nezariaďujte priestor na úkor ergonómie pohybu. Preplnená izba pôsobí ťažkopádne, a aj keď je uprataná, neprispieva k pohode jej obyvateľov. Sezónne a málo používané veci radšej preložte do inej miestnosti. Začnite s nutným a zvyšok obmedzte na minimum. Veď nie nadarmo sa vraví, kto má menej vecí, má menej starostí.

 

Tip: Priestor vašich detí vybavte najlepšie prírodnými materiálmi a oživte črepníkovými kvetmi. Tie dokážu filtrovať škodlivé látky z ovzdušia, pôsobia ako ionizátor a znižujú stres. Zároveň deti naučia pravidelnú starostlivosť a sú dobrým krokom pred kúpou domáceho zvieratka.

 

 

5. Dobrý spánok je základ každého dňa

Zatiaľ čo dizajn a farba postele je čiste otázkou vkusu, na matraci pre vášho potomka sa neoplatí šetriť. Z hygienických a zdravotných dôvodov nerecyklujte starší matrac po niekom inom. Deti sú v procese rastu, a preto potrebujú pevný materiál - lenivá pena nie je pre ne vhodná. Vyberajte matrace napríklad z PUR peny, latexu, alebo so špeciálnou sendvičovou konštrukciou, ktorá kombinuje viacero materiálov. Veľkou výhodou, ktorú zaručene oceníte, je snímateľný poťah matraca, ktorý podľa potreby ľahko vyperiete v práčke. Zaujímajte sa aj o certifikáciu výrobku, ktorá garantuje jeho kvalitu a zdravotnú neškodnosť.

Tip: Aby sa vaše deti vyspali, koľko potrebujú, mohli sa sústrediť na školu a ostalo im dosť energie aj na ostatné aktivity, zaveďte pravidlo minimálne 1 hodinu pred večierkou žiadna TV, tablet, či mobil. Studené spektrum týchto spotrebičov narušuje prirodzenú tvorbu melatonínu, ktorý navodzuje únavu a uľahčuje zaspávanie. Ak vám to neprejde, negatívny vplyv zmiernite súčasným použitím okuliarov so žltými sklami, ktoré poslúžia ako filter.

 

 

O spoločnosti MT nábytok
MT nábytok je lídrom v on-line predaji nábytku na Slovensku. Spoločnosť vznikla v roku 2011 ako drobný internetový predajca s tromi zamestnancami a o päť rokov neskôr sa stala jednotkou v predaji nábytku na internete s viac ako 60 zamestnancami. V ponuke nájdete viac ako 6000 kusov kvalitného nábytku pre dom aj záhradu a každý deň pribúdajú ďalšie. V prípade väčšiny predávaných produktov je možné zvoliť si farbu, veľkosť, druh čalúnenia a ďalšie parametre.

 

Text, foto: MT-nábytok

  • Zdieľať

Načítám...