Ako zariadiť detskú izbu pre školáka? Pomôže vám týchto 5 tipov

Dizajn detskej izby malého školáka je naozaj veľmi dôležitý. Dieťa sa totižto v tomto veku formuje a v škole prechádza veľkými zmenami. Aj zariadením izby sa však môžete postarať o to, aby malo doma potrebnú pohodu a tie najvhodnejšie podmienky nielen na učenie, ale aj na hranie. 

Pri zariaďovaní detskej izby pre školáka sa preto riaďte nasledovnými radami.

#1 Nezabudnite na denné svetlo

Všetci vieme, že denné svetlo je mimoriadne dôležité nielen pre naše fyzické, ale rovnako tak aj pre naše psychické zdravie. Treba však zdôrazniť, že u detí to platí dvojnásobne a preto sa ubezpečte, že dieťa má vo svojej izbe dostatočný prísun denného svetla. Ochránite tak jeho oči a zároveň podporíte jeho zdravý fyzický i duševný vývin. 

#2 S farbami opatrne

Na jednej strane by detská izba školáka nemala byť “mdlá”, no zároveň by ani nemala hrať všetkými farbami, aby pozornosť dieťaťa zbytočne nerozptyľovala. Najideálnejším riešením je preto zariadiť izbu v nejakých neutrálnych farbách a následne ju doplniť výraznejšími doplnkami, ako napríklad obliečkami na periny, podložkou na stôl, sedacím vakom, obrazom a podobne. 

#3 Dostatok úložného priestoru

Udržiavať poriadok v detskej izbe je samozrejme veľmi náročné, no práve preto je dôležité, aby malo dieťa k dispozícii dostatok úložného priestoru. Do rôznych skríň či komôd by sa malo vojsť úplne všetko - od oblečenia, cez školské pomôcky až po hračky. V upratanom a prehľadnom priestore sa mu bude na učenie sústrediť oveľa jednoduchšie. 

#4 Vytvorte dve zóny

Pri zariaďovaní detskej izby sa pokúste o to, aby mala dve zóny, a to oddychovú (alebo hraciu) a pracovnú (teda tú na učenie).Dieťa si tak za vašej pomoci svoje činnosti rozumne rozdelí a bude vedieť, že keď sa učí, musí sa sústrediť len na učenie a naopak, keď sa hrá, nemusí premýšľať nad školou. V priestorovo obmedzených izbách to môže byť problém, no so zapojením fantázie sa vám určite podarí nájsť nejaké vhodné riešenie. 

#5 Stavte na kvalitu

Ako sme už spomenuli vyššie, telo malého školáka je vo vývine, preto je veľmi dôležité dopriať mu naozaj kvalitnú stoličku i posteľ. Dieťaťu sa totižto formuje i postoj a držanie tela a nesprávne sedenie či nekvalitný matrac by mu mohli spôsobiť problémy s chrbticou, ktorým je možné predísť. 

  • Zdieľať

Načítám...