Ako vybrať matrac a na čo si treba dať pozor…

Ako vybrať matrac a na čo si treba dať pozor…

 

Bezúspešne hľadáte, aké matrace sú tie najlepšie a dlhšie sa trápite otázkou, aký matrac je pre vás tou najvhodnejšou voľbou? Už vás prestalo baviť i bezradné krúženie po obchodoch a vonkoncom máte dosť strácania času na internetových eshopoch? Rozumieme vám! Práve to, nás totiž priviedlo k nápadu zostaviť podrobný článok, ktorý predovšetkým informuje o danej téme, ale najmä vám rýchlo a jednoducho pomôže efektívne vybrať ten najlepší matrac do vašej domácnosti! Čítajte ďalej a nechajte sa inšpirovať starostlivo vybranými radami, dostupným v prehľadnej podobe, na jednom mieste..


 

Aby ste aj vy na konci skákali od radosti!

 

Ako vybrať matrac?

 

Tvrdý alebo mäkký matrac...

  • Azda najdôležitejším faktorom, ktorý značne ovplyvňuje kvalitu vášho spánku sú osobné preferencie, vlastná váha a celkové zdravotné predpoklady. Pri výbere vždy teda treba dbať predovšetkým na funkčnosť ako na dizajn či lákavú reklamu! Paradoxne, tie najpredávanejšie matrace nemusia byť z hľadiska kvality najideálnejšie. 
  • Tvrdosť matraca sa tiež odvíja od spôsobu spania. Ak spíme väčšiu časť noci na boku, mali by sme zvoliť mäkší matrac, ak na chrbte alebo na bruchu bude pre nás vhodnejší matrac tvrdší. Určite viete, ktorá poloha vám na spanie vyhovuje zo všetkých najviac, od toho sa treba odvíjať. Avšak správnu voľbu tvrdosti matraca ovplyvňuje v najvyššej miere váha človeka. Platí, že ľudia s vyššou váhou by si mali vyberať tvrdšie matrace, naopak ľudia s nižšou váhou si môžu vyberať z matracov mäkších.


 


 

 

Väčšinu výrobkov označuje 5 stupňová škála tvrdosti matraca...

 

1) Najmäkší druh: Tieto extrémne mäkké matrace sú vhodné najmä pre osoby s nižšou hmotnosťou a pre prechodné spanie (chaty, chalupy ,..)

2) Polomäkký druh:Tieto matrace sú vysoko elastické, ideálne sa prispôsobujú tvaru tela a udržujú chrbticu v rovine. Užíva ich široká škála zákazníkov, najčastejšie ženy, ale aj muži rôzneho veku.

3) Strednemäkký druh: Tieto matrace uprednostňujú predovšetkým muži, mladší ľudia a všeobecne zákazníci, ktorí požadujú tvrdšie spanie.

4) Polotvrdý druh: Túto tvrdosť matracov uprednostňujú zákazníci vyššej váhovej kategórie a muži v strednom a vyššom veku.

5) Tvrdý druh: Tieto matrace uprednostňujú zákazníci vyššej váhovej kategórie.

Veľmi zaujímavú variantu tvoria matrace, ktoré majú z každej strany odlišnú tvrdosť. Aktuálne sú najpopulárnejšou voľbou na trhu. Zákazník si zvolí tú tvrdosť, ktorá mu momentálne vyhovuje. Tieto matrace sú ideálne pre manželský pár.

 

Okrem tvrdosti matraca je taktiež rozhodujúci material! Ako sme už vyššie naznačili, nie vždy sa oplatí ísť po najpredávanejších matracoch, hoci výnimka potvrdzuje pravidlo. V takejto situácií je vždy lepšie čerpať recenzie z dôveryhodných zdrojov a najmä nenakupovať impulzívne na základe rôznych teleshopingových relácií.

 

Tip: Zaujíma vás, ako sa lepšie vyspať? Čítajte článok: 5 TIPOV NA VYLEPŠENIE VAŠEJ SPÁLNE

 

Pružinový alebo penový matrac?

 

Vývoj a doba idú spolu ruka v ruke míľovými krokmi vpred, hádam v každom jednom odvetví. Samozrejme inak tomu nie je ani pri výrobe matracov, dnes už skutočne voľne dostupných v rôznych prevedeniach a materiáloch. Možno ste sa už stretli s latexovým, taštičkovým alebo antidekubitným matracom, avšak nepochybne ste zaregistrovali azda najväčšie stálice na trhu, a tými sú pružinový a penový matrac.

 

 

Pružinový matrac

 

Je predovšetkým vhodný do vlhkého prostredia...Ak nemáte posteľ s lamelovým roštom, odporúčame vám kúpiť si pružinový matrac. Jeho výhodami sú nižšia cena, veľká pružnosť, vzdušnosť a možnosť vysokého zaťaženia až do 150 kg. Pružinový matrac sa hodí najmä do chát, ubytovní, skrátka tam, kde je vlhkejšie prostredie a matrac sa ťažko odvetráva. Vylepšenou verziou pružinových matracov sú taštičkové matrace, ktoré nevŕzgajú. Tie sa používajú aj bez lamelových roštov a sú obľúbené u ľudí s nadváhou, ktorí by penový matrac rýchlo preležali.

 

Penový matrac

Najlacnejšie z penových matracov sú tie, ktoré sú vyrobené z polyuretánovej (PUR) peny alebo molitanu. Sú príjemné, ale nevydržia dlho, rýchlejšie sa preležia. Polyuretánové matrace zároveň viac hrejú a horšie sa odvetrávajú, nie sú preto vhodné pre ľudí, ktorých organizmus počas sa spánku prehrieva a potia sa. Molitanovým matracom sa podobajú matrace zo studenej peny. Sú síce drahšie, ale na druhej strane sa neskôr preležia, dobre odvádzajú teplo a predovšetkým sa dokážu dobre prispôsobiť telu, pre každú časť tela majú odlišnú tvrdosť. V oblasti pliec a piat sú zóny mäkšie a naopak, bedrová časť má tvrdší podklad. Ešte viac sa dokáže zladiť s telom matrac z lenivej peny – tzv. VISCO peny, ktorá býva kombinovaná so studenou penou. Jej tvrdosť sa totiž mení podľa teploty tela. V momente, keď si na ňu človek ľahne, kopíruje krivku chrbtice a telo vlastne objíme. Spánok je pokojný a telo zostáva v prirodzenej polohe. Matrace z VISCO peny sú vhodné predovšetkým pre ľudí trpiacimi bolesťami chrbta, pre seniorov a osoby s obmedzeným pohybom, lebo zabraňujú preležaninám. Matrace zo studenej a lenivej peny sa taktiež vyznačujú dlhou životnosťou a dobre sa odvetrávajú, teda nezadržiavajú vlhkosť, ktorú milujú roztoče a rôzne  plesne. Penové matrace treba dať na postele s roštom. Rošt zaručí až o tretinu dlhšiu životnosť matraca, až o 100 % lepšie odvetrávanie a zároveň matracu pomáha rozložiť hmotnosť tela. Bez roštu je význam každého matraca len polovičný.

 




 

Antidekubitné matrace

 

Nie je tajomstvom, že naše zdravotníctvo bohužiaľ stále trpí veľkým nedostatkom zdravotníckych pomôcok. Takým sú aj antidekubitné matrace, ktoré su pridelené pacientom alebo ostatným osobám na predpis. Ak teda potrebujeme takýto matrac zadovážiť, najmä osobám s postihom preležanín, musíme sa v tejto otázke orientovať na doktora. Pri nemocničnom pobyte si ich tiež zväčša musí pacient zaobstarať sám.Bohužiaľ z finančného hľadiska je to pomerne nákladná zložka..

 

 

Pýtate sa, aký matrac na boľavý chrbát???

 

Či už vás trápia bolesti chrbtice či krížov zo sedavého zamestnania alebo nadmernej záťaže, máme pár užitočných tipov i pre vás milí priatelia! Bolesti chrbta totiž netrápia len seniorov, sťažujú sa na ne i mnohé deti.. Najefektívnejším riešením, ako predísť týmto starostiam, je siahnuť po zdravotnom matraci.

 

  • Zdravotné matrace

Pomáhajú počas spánku rovnomerne rozložiť tlak tela tak, aby bola chrbtica v správnej polohe. Tým sa obmedzí časté budenie a otáčanie. Matrac zmierni vaše bolesti, odstráni problémy s krvným obehom a zmenší opuchy členkov.

 

  • Ortopedické matrace

Možno ich vyrobiť z rôznych materiálov, rozmerov a tuhosťou. Najčastejšie sa vyrábajú z latexu, pamäťovej peny, bio peny či taštičkových pružín a ich kombinácií. Kombináciou studenej a lenivej peny vznikajú unikátne vlastnosti ortopedických matracov, ktoré poskytujú vysoký komfort pre spánok aj odpočinok.

 





 

Dúfame, že na základe ponúknutých informácií sme vám zjednodušili výber a vaša nasledujúca voľba matraca bude viac než úspešná. Taktiež nás zaujímajú vaše názory a skúsenosti, ktoré nám môžete priblížiť v komentárovej sekcií pod článkom. Budeme sa tešiť na všetky vaše postrehy!

 

  • Zdieľať

Načítám...