Ako v zime ušetriť na kúrení? Osvojte si týchto 7 rád

setrit sa da aj na kureni

Týchto 7 rád vám pomôže ušetriť nemalé peniaze, ktoré môžete minúť oveľa príjemnejšie, než na zbytočné vykurovanie.

#1 Miestnosti zbytočne neprekurujte

Vedeli ste, že znížením teploty o 1 °C ročne ušetríte až cca 6% celkových nákladov na vykurovanie? Nikdy to samozrejme nerobte na úkor svojho pohodlia a predovšetkým zdravia, no sú miestnosti, v ktorých privysoké teploty naozaj nie sú potrebné. 

Najteplejšie by malo byť v kúpeľni, odporúča sa 24 °C. V obývačke, v detskej izbe a v pracovni teplotu pokojne stiahnite na 20 - 22 °C, pričom na toalete, kde sa zdržujeme krátkodobo, je postačujúcich 18 °C. Ak v kuchyni varíte alebo pečiete, kúrenie pokojne stiahnite na úplne minimum. Čo sa týka spálne, odporúčaná teplota je 18 °C, podobne ako aj na chodbe. 

#2 Temperujte, aj keď nie ste doma

Ak odchádzate na víkend alebo na niekoľko dní preč, myslite na to, že vykúriť podchladený byt alebo dom je oveľa nákladnejšie, než v ňom po celý čas udržiavať konštantnú teplotu pohybujúcu sa okolo 15 °C.  Temperovanie môžete pokojne využívať aj v dobe, keď ste v práci, alebo keď spíte. 

#3 Vetrajte s rozumom

Vetrať je dôležité, no treba vedieť, ako na to. V zime je najvhodnejšie (a aj najvýhodnejšie) krátke, no veľmi intenzívne vetranie. Každé 2 hodiny preto na 3-5 minút pootvárajte všetky okná a spravte intenzívny prievan. To vzduch v celom byte či dome príjemne osvieži, vyčistí, ochladí a dokonca aj zvlhčí. 

Vyhnete sa tiež tomu, že okno budete mať na vetračke otvorené po celý deň. Takto vám peniaze z kúrenia doslova unikajú cez okno. Ak vám je teplo, oveľa výhodnejšie je kúrenie stiahnuť o 1-2 °C. 

kurenie je radosť ak viete setrit

#4 Pravidelne kontrolujte tesnenia

Ak si neprekontrolujete tesnenia na dverách a na oknách, je to podobné, akoby ste mali okno celý deň otvorené na vetračke - teplo vám zbytočne uniká von. Výmena okien alebo dverí sa vám možno môže zdať ako jednorazovo veľká investícia, no formou ušetrených peňazí na vykurovaní sa vám vráti naozaj rýchlo. 

#5 Nezanedbajte odvzdušnenie radiátorov

Možno vás to prekvapí, no vzduch v radiátoroch môže zvýšiť náklady na vykurovanie až o 10%, čo je ročne naozaj obrovská suma. Nezabudnite ich preto ešte hneď na začiatku vykurovacej sezóny odvzdušniť a takisto ich pravidelne kontrolujte. 

#6 Radiátory nechajte voľne dýchať

Radiátory si veľakrát prikrývame - či už oblečením, závesmi alebo rôznymi dekoračnými krytmi. To je však chyba, pretože tým bránime prúdeniu tepla do miestnosti. Radiátory preto nikdy nezakrývajte a nechajte ich “voľne dýchať”.

#7 Kotol pravidelne servisujte

Ak vám kotol spoľahlivo funguje, váš príbytok vykuruje dostatočne a nekazí sa, platí, že nie je dôvod na jeho výmenu. Ak však kotol trpí poruchami alebo jeho výkon značne klesol, mali by ste pouvažovať nad zakúpením nového. Platí pritom to isté, ako pri výmene okien či dverí - ide síce o veľkú investíciu, no čo nevidieť sa vám na nákladoch na vykurovanie vráti. 

 
  • Zdieľať

Načítám...