Ako si vybrať vaňu?

Ak sa vám do kúpeľne nezmestí sprchový kút aj vaňa súčasne, bude pre vás vaňa asi tým najistejším riešením. Keď si správne vyberiete, zaijstí vám vaňa nielen prílemnú relaxáciu ale získate aj miesto na pohodlné sprchovanie. Podľa čoho si teda vybrať vaňu tak, aby vám vyhovovala?

 

 

1. Materiál

Trh kúpeľňového zariadenia ponúka širokú škálu vaňových materiálov ako je akrylát, smaltovaná oceľ, liaty mramor, drevo, kameň alebo sklo. Drevo, kameň, mramor a sklo sú vzhľadom k svojej vysokej cene skôr dizajnovou záležitosťou. Najrozšírenejším teda ostáva akrylát alebo smaltovaná oceľ.

Skôr ako technologický pokrok objavil výhody akrylátu, bola najrozšírenejšia smaltovaná oceľ. Aj dnes si drží pozíciu uznávaného, trendového a funkčného materiálu. Jej výhody spočívajú v mohutnosti, tuhosti a dlhej životnosti. Nesú sa však ruka v ruke aj s nevýhodami – vane zo smaltovanej ocele sú „hlučné“, materiál je krehký, ľahko sa z neho odlúpne, rezonuje a odoberá teplo. Vaňa sa tak pocitovo javí ako studená.

Na druhej strane, akrylát je materiál, ktorý sa pri napúšťaní rýchle zohreje a udržuje teplo. Vaňa tak zostáva dlho príjemná. Dlhodobo si zachováva svoj tvar, jej povrch je lesklý a neporézny, príjemný na dotyk, jednoducho sa čistí a má antibakteriálne vlastnosti. Podľa spôsobu výroby akrylátových dosiek rozlišujeme akrylát na extrudovaný a liaty. Výrazne kvalitnejší je liaty akrylát, ktorý je mechanicky a chemicky veľmi odolný. Potrebnú tuhosť získava vystužovaním, a to buď laminátom alebo polyuretánovou penou. Značka RAVAK vyvinula unikátne vystuženie trojvrstvovou polyuretánovou penou pod názvom PU Plus. Vystuženie vane pomocou technológie PU Plus je konštrukčne mimoriadne pevné a má vynikajúce tepelné i zvukové izolačné vlastnosti. Vďaka nim sú tieto vane vhodné najmä na montáž hydromasážnych systémov.

 

 

2. Tvar

Akrylát je jednoducho spracovateľný a vďaka tomu je možné vyrábať výrobky v akomkoľvek dizajne. Ten správný tvar si teda vyberie skutočně každý. Nevyberajte však „dizajn pre dizajn“ . Trendová krásna vaňa zďaleka nemusí byť aj pohodlná. Vyberajte si teda praktický dizajn, ktorý vám ponúkne aj pridanú hodnotu.

Podľa tvaru delíme akrylátové vane na: asymetrické, rohové a obdĺžnikové. Značka RAVAK ponúka aj jedinečné tzv. vane v konceptech.

 

 

Asymetrické vane

Asymetrické vany - vana LoveStory II Asymetrické vane ponúkajú svojím diagonálne riešeným vnútorným priestorom viac pohodlia pri kúpaní ako klasické vane podobných rozmerov. Preto nájdu svoje uplatnenie aj v menších kúpeľniach. Majú ploché široké dno, ktoré umožní aj bežné sprchovanie a ich vnútorná ulopriečka je priemerne až o 20 cm dlhšia ako uhlopriečka klasických obdĺžnikových vaní. Poskytujú tak prekvapivo veľký priestor na kúpanie a ak ich doplníte vaňovou zástenou, vyriešite tým problém so sprchovaním. Môžete sa rozhodnúť pre pravé alebo ľavé prevedenie, ktoré sa riadi podľa umiestnenia vaňového sedadla v pravom alebo ľavom rohu kúpeľne. Medzi asymetrickými vaňami tak nájdete či už úsporné riešenia, akým je napríklad najpredávanejšia akrylátová asymetrická vaňa Rosa alebo naopak luxusnú dvojmiestnu asymetrickú vaňu LoveStory II, ktorá sa stala ikonou medzi dvojmiestnymi vaňami, pretože svojím tvarom prirodzene podporuje fyzický kontakt kúpajúcich sa osôb .

 

 

Rohové vane

Rohové vane sú dominantou každej kúpeľne. Sú typické svojim veľkým vnútorným rozmerom a ponúkajú nezabudnuteľné chvíle komfortu a relaxácie aj vo dvojici. Disponujú praktickým sedadlom, ktoré využijete napríklad pri sprchovaní alebo na odkladanie vecí pri kúpeli. Medzi impozantné dvojmiestne rohové vane patrí napríklad vaňa Gentiana alebo vaňa NewDay v rozmeroch 140 x 140 cm a 150 x 150 cm.

 

 

Obdĺžnikové vane

Obdĺžnikové vane sú sádzkou na istotu spočívajúcou v tradičnom a osvedčenom riešení. Pri týchto vaní si ale všimnite, či má vaňa ploché a čo najširšie dno na pohodlné sprchovanie, či má rovný bočný lem, na ktorý je možné umiestniť vaňovú zástenu či vaňové dvere. Rovný, dostatočne široký lem vane môže poslúžiť aj ako odkladací priestor všade tam, kde nie je miesto na závesné skrinky a poličky.

 

 

Vaňu, pre ktorú ste sa rozhodli si pred nákupom ešte radšej vyskúšajte priamo v predajni. Len tak zistíte, či presne vyhovuje vašim požiadavkám.

 

3. Pridaná hodnota

Mnoho výrobcov ponúka vane ktoré sú krásne, ale RAVAK vyrába vane, z ktorých každá má svoju pridanú hodnotu. Vyberte si tú, ktorá splní vaše priania:

 

Integrované sedadlo
Využijete ho na hygienu ve vani, ale aj na odkladanie vecí.

 

 

Odtok umiestnený uprostred
Praktický detail, ktorý vám spríjemní kúpanie vo dvojici. Odtok nikde netlačí, je šikovne umiestnený medzi kúpajucími sa osobami.

 

 

Ergonomické prelisy
Čitate si radi vo vani? Potom si vyberte vaňu, ktorá ponúka príjemnú oporu rúk.

 

 

Napúštanie vody v okolí bedier
Túžite po niečom naozaj výnimočnom? Vyberte si vaňu, ktorá vám pri napúšťaní uvoľní prúdom teplej vody stuhnuté svalstvo v okolí bedier.

 

Hydromasážny systém
Výhodou akrylátových vaní je jednoduchá montáž hydromasážnych systémov. Ak si vyberiete vaňu aj hydromasážny systém od jedného výrobcu, získate záruku dokonalej funkčnosti.

 

 

Vaňová zástena
Vaňová zástena ochráni vašu kúpeľňu pred potopou pri sprchovaní vo vani či námorných vojnách vašich ratolestí.

 

 

Podhlavníky a držadlá
Doplňte si vanu mäkkým podhlavníkom či praktickým držadlom tak, aby sa vám v nej pohodlne ležalo a bezpečne vstávalo.

 

Text, foto: RAVAK

  • Zdieľať

Načítám...