Ako si vybrať domácu pekáreň? Riaďte sa pri výbere týmito 6 tipmi

domaca_pekaren_mojintier

Len si predstavte, že prvá vôňa, ktorú by ste ráno po zazvonení budíka zacítili, by bola vôňa práve dopečeného chlebíka, ktorá by sa šírila celým vaším bytom. Ak vás táto predstava láka a túžite mať doma čerstvé pečivo kedykoľvek si zmyslíte, kúpa domácej pekárne je pre vás určite tou správnou voľbou.

Ako si však vybrať tú pravú? Pomôže vám, ak si položíte týchto 6 otázok.

#1 Pre koľko ľudí mám v pláne piecť?

Od toho totiž závisí to, aká veľká by mala byť pekáreň, ktorú si kúpite. V obchodoch nájdete viacero veľkostí pekární - tie najmenšie zvládnu upiecť chlieb s hmotnosťou cca 500 gramov, tie najväčšie si poradia aj s chlebom s hmotnosťou cca 1 800 gramov. 

#2 Jednoháková alebo dvojháková?

Domáce pekárne sa delia na jednohákové alebo dvojhákové, teda s jedným alebo s dvoma miesičmi. Ak viete, že pekáreň budete využívať len na pečenie menších chlebíkov, postačí vám kúpa jednohákovej. Ak však chcete piecť aj väčšie chlebíky, prípadne ju chcete využiť aj na miesenie cesta napríklad na rožky či koláčiky, určite siahnite po dvojhákovej.

#3 Aká by mala byť spotreba mojej domácej pekárne?

Spotreba elektrickej energie tohto spotrebiča nie je závislá len od jeho výkonu, ale predovšetkým od toho, aký produkt v nej práve pečiete. Ak vás preto zaujíma aj tento údaj, určite si ho zistite ešte pred samotnou kúpou pekárne. 

#4 Aký materiál nádoby na pečenie si zvoliť?

Ďalším rozhodujúcim kritériom je aj to, z akého materiálu bude mať pekáreň nádobu na pečenie. Cenovo najdostupnejší je teflón, ktorý má síce dobré vlastnosti a je najmenej náročný na údržbu, no časom sa môže začať odlupovať a po čase stráca svoje pôvodné vlastnosti. Používať sa zvykne aj nerez, na tento materiál sa však môže vaše cesto ľahko pripiecť. Má ale dlhú životnosť a jeho cenová dostupnosť je taktiež dobrá. Keramika je síce najdrahšia, ale zároveň aj najkvalitnejšia, určite teda ide o dobrú investíciu. 

#5 Aké funkcie by mala domáca pekáreň mať?

Možností už dnes máte mnoho a výber je naozaj len a len na vás. Zvážte preto, či by sa vám zišli funkcie ako napríklad časovač, odloženie pečenia, prisypávač ingrediencií, nastaviteľné prepečenie kôrky či programy na prípravu pizze, buchiet, jogurtov, marmelád či zaváranín. Keď budete vedieť, aké funkcie preferujete, pekáreň si vyberiete oveľa ľahšie. 

#6 Ako by mala domáca pekáreň vyzerať?

No a v neposlednom rade je samozrejme dôležité aj to, aká je vaša predstava o dizajne domácej pekárne. Svoje miesto si pravdepodobne nájde na vašej kuchynskej linke, preto si vyberte takú, ktorá s ňou bude ladiť a nebude vo vašej kuchyni pôsobiť rušivo. 

 
  • Zdieľať

Načítám...