Ako rozmraziť chladničku s mrazničkou plus tipy na rýchle upratovanie!

Ako rozmraziť chladničku s mrazničkou plus tipy na rýchle upratovanie!

 

 

Rozšírená námraza v chladničke alebo mraziaku spôsobuje trvalé zníženie účinnosti daného spotrebiča a taktiež vám markantne zvyšuje náklady za elektrinu. To môže zabolieť najmä ak máte striktne vyhradený rodinný rozpočet, preto tento jav netreba podceňovať. Odmrazovanie je pomerne jednoduchá záležitosť, pri správnom postupe trvá dokonca len 1-2 hodín.Nehovoriac o fakte, že je to hygienické!

 

 

Ako rozmraziť chladničku…

 

Či už sa chystáte dôkladne vyčistiť a samozrejme odmraziť obsah vašej chladničky alebo mraziaka, je potrebné si tento úkon naplánovať aspoň pár dní vopred. Minimálne v prípade, že nemáte navyše ďalší funkčný mraziak či ochotného suseda. Vyhnete sa tak veľkému množstvu polo-rozmrazených surovin, s ktorými by vám žiaľ nezostávalo nič iné, ako ich spotrebovať pred tým ,akoby sa mohli pokaziť. Z tohto dôvodu je najlepšie začať s postupnou konzumáciou už niekoľko dní vopred. Veľmi cenná rada je, aby ste nikdy nečistili a neodmarazovali chladničku s mraziakom súčasne!

 

 

 

 

Čistenie a rozmrazovanie chladničky!

 

 

V prípade, že začnete rozmrazovaním chladničky a vonku sú vysoké júlové teploty pomôže vám chladná garáž, pivnica alebo už spomínaný mraziak. Máme však typ aj pre tých,ktorí nedisponujú žiadnym z týchto priestorov a začali spotrebiče rozmrazovať zároveň. Nemusí to ešte znamenať tragédiu. Stačí keď vaše potraviny vložíte do chladiacej tašky prípadne chladiaceho boxu a umiestnite do chladnejšej časti vášho príbytku. Chladničku vypnite alebo úplne odpojte, pre rýchlejšie odmrazenie stien môžete dnu vložiť misku s teplou vodou POZOR Nie vriacou! Podľa potreby môžete vodu niekoľkokrát vymeniť. Námraza sa potom odlupuje po veľkých kusoch a nezanecháva v chladničke ani v jej okolí vodnú spúšť. Keď ste chadničku už úspešne odmrazili, vytrite z nej všetkú vodu a starostlivo ju vyumývajte s teplou vodou a octom. Ocot pomáha odstrániť nepríjemný zápach, ktorý je pre chladničku typický. Potom nechajte dobre vysušiť, inak by sa v nej mohla uchytiť plieseň. Rovnako postupujte aj pri mrazničke. Pre zachovanie dobrej kondície spotrebiča, vždy dbajte na to, aby ste chladničku neupratovali príliš dlho. Nezabúdajte na zásadu, že do mrazničky nikdy nevkladajte teplé jedlá či potraviny, nielenže ju tým preťažujete, ale tiež urýchľujete tvorbu námrazy! Je dôležité spomenúť, že ak máte doma kombináciu chladničky s mraziakom po vypnutí spotrebiča zo zásuvky, by mala byť chladnička v poriadku až po dobu 1-2 hodín. V tomto prípade  je pre vás pohodlnejšie a najmä efektívnejšie začať s odmrazovaním mraziaka ako prvým!

 

 

Ako rozmraziť mrazničku…

 

V priebehu času sa na vnútornej strane mrazničky môže vytvoriť silná vrstva ľadu, ak ju máte bez automatického rozmrazovacieho systému. Moderné mrazničky majú obvykle mechanizmus na odstránenie mrazu bez vašej pomoci, ale staršie mrazničky a niektoré lacnejšie modely môžu potrebovať, aby ste ich odmrazili manuálne. Pri rozmrazovaní mrazničky je taktiež dôležité pripraviť sa. Keď ste ju už vyprázdnili a vypli zo zásuvky, umiestnite niekoľko starých uterákov do spodnej časti mrazničky, aby vás náhodou nezaskočila potopa. Niektoré mrazničky majú drenážnu hadicu na dne mrazničky, ktorá pomôže odviesť vodu!

 

  1. Vytiahnite regály a nechajte dvierka otvorené. Teplý vzduch je váš prvý pomocník na rozmrazovanie vrstvy ľadu.

  2. Druhý spôsob, ako urýchliť rozmrazovanie, je, že ľadovú námrazu posypete soľou alebo pretriete soľným roztokom.

  3. Môžete tiež použiť škrabku na ľad, ale buďte opatrní, pretože by ste mohli poškodiť obloženie mrazničky.

  4. Umyte všetky police a zásuvky v umývadle s mydlovou vodou.

  5. Dôkladne umyte steny a celé vnútro mrazničky,nechajte mrazničku vysušiť 10-15 minút

  6. Vráťte všetko späť do mrazničky a znovu ju zapnite. Vložte regály a zásuvky späť na rovnaké miesto.

  7. Mrazničku znova zapnite a zapojte. Umiestnite spať všetky potraviny, ktoré ste uložili mimo.

  8. HOTOVO!

 

 

 

 

 

Dúfame, že sme vám s týmto podrobným návodom - Ako rozmraziť chladničku či mrazničku pomohli! Budeme radi ak prispejete do komentárov aj vašimi domácimi radami a obohatíte nás o skúsenoť!

  • Zdieľať

Načítám...