7 rád, ako prať uteráky a osušky!

7 rád, ako prať uteráky a osušky!

 

 

Dotýkajú sa našej tváre pred spaním i hneď po prebudení. Používame ich každý deň, očakávame od nich perfektnú hebkosť, patričnú nadýchanosť a výborné sacie schopnosti. Odhadli ste správne, že reč je o osuškách a uterákoch. Tu sa dostávame k veľmi diskutovanej otázke, a to - Ako prať uteráky? Dnes sa vám pokúsime predstaviť pár užitočných rád a zároveň odhaliť niektoré z mýtov o tom, ako prať uteráky, aby boli mäkké.

 

 

 

 

Ako prať  uteráky…

 

Doslúžili vám staré uteráky a v obchode pokukujete po nových? V tom prípade majte na pamäti, že nie je bavlna ako bavlna! Medzi jedny z najhebkejších a najpríjemnejších materiálov na dotyk s určitosťou radíme bavlnu v kombinácií s bambusom. Pri tejto dvojici skrátka nie je čo pokaziť a verte, že vám učaruje na prvý dotyk. Obrovskou výhodou je, že uteráky sú taktiež hypoalergénne a antibakteriálne, čo je obrovským plusom ak máte doma alergika! Pri výbere osušky pre vašu ratolesť môžete siahnúť i po 100% bavlne froté. Tento materiál sa taktiež teší veľkej obľube, nakoľko je kvalitný a dobre saje vlhkosť.

 

*Malý tip: Rozprávkové detské osušky a detské uteráky pre najmenších sú vďaka pestrým vzorom skvelou motiváciou, ako si osvojiť hygienické návyky.*


 

 


 

 

Po zakúpení kvalitných produktov nasleduje primeraná starostlivosť, ktorá jednoducho musí spĺňať isté hygienické opatrenia.

 

Nové hneď vyperte!

 

Nenechajte sa zlákať sviežou nadýchanosťou nového uteráka. Obsahujú totižto množstvo chemikálií, ktoré im napomáhajú k tak príjemnému vzhľadu a mäkkosti na prvý dotyk! Tieto chemikálie taktiež narúšajú schopnosť vlákien sať vodu, preto môžete spozorovať už po niekoľkých praniach zvýšenú schopnosť sať vlhkosť i vodu. Kvalitné uteráky vydržia roky a sú aj vďačným tipom na darček, ktorý každého poteší. Stačí si len dobre vybrať a nepodceniť starostlivosť.

 

Na aviváž rovno zabudnite!

 

Áno drahí čitatelia, na aviváž môžete pri praní uterákov úplne zanevrieť. Spôsobuje v skutočnosti viac škody ako osohu. Aviváž zlepí jednotlivé vlákna a naruší ich schopnosť sať tekutinu. Aviváž ich tak tiež určitým spôsobom ničí, a tak vám čoskoro namiesto krásnych uterákov budú visieť v kúpeľni kusy látky, ktoré na dotyk nebude veľmi príjemné.

 

 


 

 

Ocot, prvá pomoc v domácnosti takmer na všetko!

 

Možno už ani nepoznáte problém, ktorý by táto “zázračná” tekutina nevyriešila. Aktívne ju používate na čistenie kobercov, odstraňovanie vodného kameňa či odmasťovanie rôznych povrchov? Prečo ju, teda nepoužiť aj pri praní uterákov a osušiek. Pranie uterákov s octom? Čo je to za výmysel… Ak tiež len neveriacky krútite hlavou odporúčam vám to vyskúšať, s výsledkom budete pozitívne prekvapení. Nielenže oživí vybednuté farby, dokonca odstráni prebytočnú tvrdosť a revitalizuje vlákna uterákov. Raz za čas môžete, teda vyprať uteráky na vysokej teplote len s octom. Odstráni baktérie a nežiaduce pachy. Potom ich samozrejme operte ešte raz bez pridania akejkoľvek inej látky. Budete milo prekvapení!


 

Ako na zatuchnuté uteráky...

 

Zabudli ste uteráky v práčke a teraz sa neviete popasovať s nepríjemným zápachom? Nezúfajte, zatuchnuté uteráky potrápili už veľa domácností. Určite ich však nevyhadzujte, oplatí sa im dať druhú šancu! V takom prípade vyperte uteráky na 90 °C v kombinácii s octom. Uhádli ste, tiež tu pomôže už vyššie spomínaný pomocník a ingrediencia na nezaplatenie. Dôležité je, aby uteráky vždy poriadne vyschli, v opačnom prípade sa v nich množia baktérie a plesne, ktoré majú radi vlhko.

 

 

Stavte na primeranú teplotu!

 

Nové uteráky a osušky by ste mali ešte pred prvým použitím oprať, a to samostatne, bez iného prádla. Prať odporúčame maximálne pri teplote 40°C. Zabudnite na rôzne bielidlá, tým by ste uteráky celkom zničili.

 

 

 

 

Sušenie alfa a omega!

 

Aj úkony bežné, ako je pre vás zapnutie sušičky, hrajú veľkú rolu. Ako, teda správne sušiť uteráky? Niekedy nie je čas ani priestor nechať osušky pekne prirodzene vyschnúť. Ak už musíte použiť na uteráky aj sušičku, šetrite ich. Dbajte na to, aby ste ich sušili pri nízkej teplote. Jedna dobrá rada: Vybrať uteráky zo sušičky skôr, ako úplne vyschnú a potom nechať dosušiť pri bežnej izbovej teplote. Príliš horúci vzduch môže vlákna narušiť, stvrdnú a prestanú sať vodu. Z tohto dôvodu sa ani neodporúča napríklad froté uteráky žehliť.


 

 

Čím viac tým horšie…

 

Ak ste zástancom teórie, ktorá tvrdí, že - čím viac vaše uteráky a osušky periete, tým sú opotrebovanejšie- máte z určitého hľadiska pravdu ALE …Pranie uteráku po každom, niekedy aj minimálnom použití je plytvanie. Je pravda, že aj keď si po sprche utierame čisté telo na osuške zostanú odumreté bunky. Áno, dokonca aj po osprchovaní. Tie sú spolu s vlhkosťou živnou pôdou pre baktérie a mikróby, pokiaľ uteráky pravidelne nemeníme. Preto odporúčame meniť uteráky raz za týždeň pri bežnom používaní.

 

 

 

 

Tak ako, periete vaše uteráky a osušky správne? Pristihli ste sa pri robení klasických kixov s avivážou a podobne?  Veríme, že s týmto praktickým zoznamom už budete vedieť ako na to! Najmä rýchlo a jednoducho. Dajte nám vedieť dole do komentárov, budeme radi za každý ohlas!

 

  • Zdieľať

Načítám...