5 praktických rád, ako sa správne starať o nábytok

5 praktickych rad

Akýkoľvek nábytok si vyžaduje príslušnú starostlivosť, ktorou zabezpečíme nielen to, že bude vyzerať dobre, ale zároveň aj predĺžime jeho životnosť. Ako to však docieliť? Poradíme vám, ktoré veci by ste pri starostlivosti o nábytok nemali podceniť.

Pravidelné “drobné” upratovanie

Ako všetci vieme, víreniu prachu nijak nezabránime. Je preto dôležité nábytok aspoň jedenkrát týždenne pretrieť jemnou handričkou z mikrovlákna. Ideálne je pritom použiť nejaký kvalitný prípravok, ktorý nábytku dodá lesk a zároveň sa postará o drevo, z ktorého je vyrobený. Ak daný nábytok obsahuje aj časti zo skla, na ich čistenie je taktiež ideálne použiť handričku z mikrovlákna a špeciálny prostriedok na čistenie skiel - taký, ktorý nezanecháva šmuhy. 

Pozor na poškriabanie

Nech by sme sa snažili byť akokoľvek opatrní, nehody sa z času na čas jednoducho prihodia. Na drevený nábytok sa nám napríklad môže vyliať lak na nechty, vosk alebo ho fixkami môžu pokresliť deti. Takéto nečistoty sa určite nesnažte mechanicky “vydrhnúť”, skúste radšej použiť jemnú handričku a technický benzín. Predtým ho však otestujte na nejakom menej viditeľnom mieste, aby sa vám nábytok nepoškodil.

Pozor na vodu

Pri upratovaní či pri údržbe nábytku by sme mali vždy používať prípravky na to určené, väčšinu nábytku nie je vhodné utierať handričkou navlhčenou vo vode. Voda totiž môže mať na viacero materiálov negatívny vplyv, vaša obľúbená komoda či stolík by sa tak mohli úplne zničiť. 

Nezabúdajte ani na kovové časti

Úchyty, pánty, výsuvné systémy, rôzne lišty či koľajnice pri posuvných dverách - aj toto sú časti, na ktoré pri upratovaní nesmieme zabúdať. Postarajte sa o to, aby sa ani na nich nehromadili nečistoty, ktoré by mohli tieto dôležité časti znefunkčniť. 

Nábytok nepreťažujte

Každý nábytok má istú konštrukčnú nosnosť. Je veľmi dôležité, aby sme ju dodržiavali - ak by sme tak nespravili, nábytok by bol zbytočne preťažený, v dôsledku čoho by sa mohol buď závažne poškodiť (napríklad zlomiť alebo prasknúť), prípadne by sa veľmi znížila jeho životnosť.

 
  • Zdieľať

Načítám...