4 zaručené spôsoby, ako odstrániť vodný kameň!

4 zaručené spôsoby, ako odstrániť vodný kameň!

 

 

Okrem toho, že tvrdá voda neprospieva vašej pokožke, spolu s vznikom vodného kameňa výrazne ovplyvňuje životnosť väčšiny domácich spotrebičov a vonkoncom nevyzerá reprezentatívne.

 

 

Ako odstrániť vodný kameň?

 

Ak máte to šťastie používať mäkkú vodu a strašiak s menom - vodný kameň - vám ešte nestihol napáchať žiadne výrazné škody, len veľmi ťažko pochopíte ľudí, ktorí s ním pravidelne bojujú. Odstraňovanie vodného kameňa môže byť vskutku zdĺhavý proces. Drvivá väčšina domácností na Slovensku tvrdú vodu má. Ako teda odstrániť vodný kameň, rýchlo a zároveň efektívne?

 

Pultový predaj dnes už ponúka široký sortiment čistiacich prostriedkov, ktoré sľubujú stopercentnú účinnosť. Avšak, my sa dnes v našom zozname bližšie pozrieme i na lacnejšie alternatívy, ktoré si môžete vyrobiť sami, bez použitia agresívnej chémie. Najprv si však len veľmi jednoducho ozrejmíme, ako vodný kameň vzniká a čo predstavuje! Tvrdá voda je voda, ktorá obsahuje zvýšene množstvo vápnika a horčíka. Vodný kameň sa usadzuje všade tam, kde sa ohrieva tvrdá voda!

 

  1. Tvrdá voda finančne zaťažuje váš rodinný rozpočet.

  2. Už 1 mm hrubá vrstva vodného kameňa na akomkoľvek spotrebiči (kanvica, bojler, práčka..) spôsobuje pokles účinnosti až o 10 %.

  3. Pri 3 mm je to takmer 30 %! So zníženou účinnosťou samozrejme rastú náklady na prevádzku. 

  4. Tvrdá voda taktiež výrazne znižuje účinky pracieho prášku a aviváže, prádlo ostáva nedokonale opraté.

 

 

*Ak by vás zaujímalo podrobnejšie vysvetlenie, prečítajte si stručný článok, ktorý sa venuje detailnejšej analýze vodného kameňa. *

 

 

Čistiace prostriedky na vodný kameň

 

Vodný kameň môžeme nájsť už skutočne kdekoľvek, postihuje najrôznejšie povrchy. No, určite mi dáte za pravdu, že najčastejšie sa s ním stretávate v rýchlovarných kanviciach, na ohrevných telesách práčky a v bojleroch. Avšak, gazdinky prichádzajú čoraz častejšie s otázkou, čo robiť ak máme vodný kameň na skle alebo ako vyčistiť vodný kameň na WC? Spravidla sa táto usadenina odstraňuje pomerne rýchlo a jednoducho. Môžete si vybrať medzi viacerými spôsobmi odstránenia – mechanickými aj chemickými.

 

Chemické odstránenie vodného kameňa je založené na použití agresívnej chémie, kedy dôjde k jeho rozpusteniu pomocou využitia rôznych kyselín. Na trhu nájdeme pomerne bohaté množstvo kvalitných prípravkov určených priamo na vodný kameň. Nezabudnite sa však pri používaní riadiť návodom výrobcu, aby ste daný chemický prípravok vždy použili len na vhodný materiál.

 

 

Zostavili sme zoznam, kde síce neodhaľujeme raketovú vedu, ale ponúkame rokmi overenú klasiku, ktorá zaberá!

 

 

Domáce recepty na vodný kameň!

 

Kyselina chlorovodíková 

 

Možno ju poznáte aj pod označením kyselina soľná. Ide o bežnú chemickú surovinu, ktorú je možné použiť pri čistení alebo rozpúšťaní. Možno ju zakúpiť vo farbách-lakoch, stavebninách v 1l fľašiach. Je to skutočná bomba! 

 

Všimli ste si, že vám WC zle odteká ? Po jej aplikácií možno vytiahnete dokonca hrubú škrupinu kameňa, priamo zo záhybu odtoku vášho WC.  Je však nutné upozorniť, že môže spôsobiť poleptanie, a preto je nutné používať rukavice a manipulovať s touto agresívnou chemikáliou veľmi opatrne. Pri používaní myslite na to, že po naliatí kyseliny do záchodovej misy je potrebné ju nechať účinkovať a miesto je potrebné dobre odvetrať. Kyselinu chlorovodíkovú v žiadnom prípade nepoužívajte do splachovacej nádržky. Tá môže obsahovať plastové súčiastky alebo gumové tesnenia, ktoré by mohla jednoducho poškodiť.

 

 

 

 

Ocot

 

Medzi účinné spôsoby, ako odstrániť vodný kameň, možno s určitosťou zaradiť ocot! Stačí pripraviť roztok v pomere 1:1 z octu a vody, aplikovať na daný povrch a nechať niekoľko hodín pôsobiť. Výsledky sú zaručené!

 

 

 

 

Kyselina citrónová

 

Rovnako účinnym pomocníkom pri odstraňovaní vodného kameňa je kyselina citrónová, ktorá má oproti octu hneď jednu výraznú výhodu - nezapácha! Spravidla tieto dve suroviny rovnomenne účinne pôsobia aj v boji proti vodnému kameňu - v práčkach, na vodovodných  batériách i sprchových hlaviciach. Pripravte si program a priamo do bubna, alebo aj do zásobníku na aviváž nasypte kyselinu citrónovú 100–200 g. Potom spustite prací cyklus!

 

 

 

 

Coca-cola

 

Ako je možné, že Coca-cola je tak skvelým čistiacim prostriedkom?
Obsahuje totiž kyselinu fosforečnú, „bublinky“, teda oxid uhličitý, rovnako ako kyselinu citrónovú. Neviete si rady ako vyčistiť wc od vodného kameňa? Tiež vám pomôže tento viacúčelový nápoj. Ako postupovať? Nalejte minimálne jednu dvojlitrovú fľašu do záchodovej misy. Nechajte ju pôsobiť aj celý deň, minimálne však aspoň 10–12 hodín. Po spláchnutí budete naozaj prekvapení.

 

 

 

 

Záverečné rady

 

Filtre

Hlavná úloha filtru spočíva v tom, že zachytáva znečisťujúce látky a odstraňuje chlór z vody. Tým dochádza k jej lepšej chuti. Na trhu nájdeme obrovské množstvo filtrov. Môžeme si vybrať medzi filtrami do kanvice, filtračnými vložkami, ale aj takými druhmi, ktoré sa montujú priamo na vodovodnú batériu v kúpeľni alebo v kuchyni.

 

Zabezpečte si prístroj na zmäkčovanie vody, pomerne výhodným riešením sú zmäkčovače vody. Zmäkčovače tvrdej vody fungujú ako vhodné pomôcky na odstránenie niektorých minerálov z vody alebo na ich úpravu tak, aby nevznikal vodný kameň. Ak je vaša voda extrémne tvrdá a ste unavený z neprestajného boja proti vodnému kameňu a škvŕn, ktoré na povrchu zanecháva - zvážte inštaláciu zmäkčovača vody, ktorý odstráni ložiská nerastov. Je to pomerne drahá záležitosť, ale stojí za to!

 

 

Podarilo sa vám zvíťaziť nad vodným kameňom iným spôsobom? Dajte nám o ňom vedieť do komentárov! Budeme vďačný za každú skúsenosť.

  • Zdieľať

Načítám...