11 najlepších spôsobov, ako otvoriť víno aj bez vývrtky

Starostlivo vybrané a dôkladne vychladené vínko akurát pripravené podávať. Čím ho, ale otvoriť, ak otvárač na víno k dispozícií práve nemáme? Verím, že každý z nás sa už aspoň raz ocitol v tejto beznádejnej situácií.  Zúfalé situácie si vyžadujú zúfalé riešenia. Keďže väčšina z nás bežne nenosí vývrtku v zadnom vrecku nohavíc či v kabelke, na grilovačkách alebo stanovačkách si dokážeme pomôcť azda len veľkou vynaliezavosťou a dávkou trpezlivosti. Prinášame vám, preto zoznam najúčinnejších trikov ako na korkové víno v krízových situáciách, verte, že na konci oči pre plač mať skutočne nebudete! Stačí si vybrať len to najpohodlnejšie riešenie pre vás. Ak, teda neholdujete krabicovému vínu…


 

Ako otvoriť víno

Vedzte, že, kým máte na dosah manželov kufrík s náradím, žiadny otvárač na víno vskutku nepotrebujete. Stačí využiť skrutku, skrutkovač a kladivo!  Zastrčte dlhšiu skrutku do korku, pokračujte v skrutkovaní až pokým z korku nevytŕča len jeden palec skrutky. Potom uchopte kladivo a pomocou konca (nie hlavy) môžete vytiahnuť skrutku spolu s korkom z fľaše. Pamätajte, že najlepšie to však funguje s väčšími skrutkami.

 

 

Efektívne a jednoduché! Avšak, obvykle také šťastie v podobe sady náradia po ruke nemáme...Nezúfajte a čítajte ďalej!
 

Varecha

Medzi azda najefektívnejšie spôsoby, ako otvoriť víno bez vývrtky možno bezpochyby zaradiť kuchynské náčinie, akým je varecha. S pomocou varechy alebo iného dlhého tvrdého predmetu pomerne jednoducho zatlačíte korok dovnútra fľaše. Pozor však na výšplech, ktorý by mohol spôsobiť viac škody ako osohu. Pri tomto spôsobe si radšej zabezpečiť primerané miesto, kde sa víno chystáte otvoriť!

 


 

Drôt

Ak sa vám nepáči fakt, že zátka ostala plávať vo vnútri fľaše, použite tenký drôt. Ohnite ho do tvaru čísla 8 a takto pripravený uzol ponorte cez  hrdla fľaše. Nakloňte ju, aby ste na jednej strane vytvorili vzduchovú bublinu a pokúste sa zátku zakliesniť do uzla. Keď sa Vám to podarí ťahajte pohotovo a silno, tak, ako len môžete. 

 

 

Kľúče 

Vezmite si kľúče od auta, zatlačte kľúč v uhle 45 ° do vínneho korku, až kým nebude väčšina kľúča v korku. Dôsledne zatlačte a napokon krúťte kľúče v kruhoch, súčasne ťahajte nahor. Korok sa pomaly odskrutkovať smerom nahor a nakoniec sa úplne uvoľní z hrdla fľaše! Tu však platí staré známe dvakrát meraj a raz rež! Kľúče sú pomerne cennou položkou,  preto s nimi zaobchádzajte len veľmi opatrne.

 

 

Nôž

Ak ste už poriadne zúfalý a žiadna z vyššie uvedených rád nepripadá do úvahy, určite máte po ruke nejaký nôž. S nožom totižto môžete vykrútiť zátku rovnakou kľúčovou metódou! Všeobecne platí, že čím užší tým lepšie. Navyše ak je zúbkovaný, váš boj s fľašou ste dopredu vyhrali.

 

Sabráž

Nikdy nie je neskoro naučiť niečo nové. Hoci je sabráž doménov najmä skúsených čašníkov a barmanov, na rôznych sociálnych platformách najdete nespočet tutoriálov, ako na to v pohodlí domova. Dbajte na opatrnosť a s troškou šikovnosti sa vám podarí vaše šumivé víno otvoriť už po pár pokusoch.

 

 Pumpička na bicykel

 

Toto je naozaj jednoduché. Vezmete si pumpičku na bicykel, ktorá má pripevnenú ihlu a vtlačíte ju cez celý korok úplne dnu, až kým ihla neprenikne do priestoru vzduchovej bubliny, medzi korkom a vínom. Potom pumpujete vzduch do fľaše. Keď pumpujete, korok by sa mal bez ďalšej námahy sám vytlačiť z hrdla fľaše. Nazdravie!

 

 

Plameň

 

Táto možnosť je jednou z posledných, ale naozaj funguje. Ak máte plynový sporák môžete použiť priamy plameň, no nešliapnete vedľa ani keď použijete zapaľovač či obyčajný horák. Stačí na časť fľaše, konkrétne priamo pod korok vyvíjať teplo. To by malo prinútiť korok pohybovať sa smerom nahor a nakoniec von z fľaše. Uistite sa však, že fľaša nie je studená!!! Inak by mohla explodovať z rýchlej zmeny teploty. Prípadne nechajte fľašu na chvíľu v izbovej teplote.


 

 

Topánka

Áno, úplne vám postačí jedna obyčajná teniska. Táto metóda je síce z hľadiska náročnosti asi najpracnejšia, avšak výsledok je rovnako kvalitný. Stačí umiestniť fľašu vína do otvoru topánky, pevne ju držať a zároveň ju búchať o stenu prípadne strom. Vínny korok by sa mal pomaly uvoľňovať z hrdla fľaše. Keď už bude takmer von, stačí to dokončiľ ručne a zátku len vytiahnuť!
 

Nožnice

Nájdite pár starších nožníc a zaseknite jednu z čepelí do korku. Otočte korok, zatiaľ čo držíte na jednej z rukovätí nožníce. Hotovo!

 

 

Zabezpečte si skutočný otvárač na víno, aby ste sa vyhli pokusom, ako otvoriť víno bez vývrtky…

Kvalitný otvárač na víno je už súčasťou takmer každej domácnosti, tak načo ešte čakáte? Okrem klasických vývrtiek sú u k dispozícií moderné elektrické otvárače, ktoré si určite zaslúžia šancu!

 

Kupujte si víno so skrutkovacím uzáverom…

A v neposlednom rade tip pre klasikov, ktorí si na kvalite až tak nepotrpia, tu stále sú predsa vína so skrutkovým uzáverom. Šetria čas a navyše peniaze!

 

 

Podarilo sa vám v takejto delikátnej situácií vykorčuľovať s použitím jedného z týchto trikov alebo ste dokonca stavili na vlastnú vynaliezavosť? Chceme to vedieť! Napíšte nám vlastné skúsenosti do komentárov… Ďakujeme!

 

 

  • Zdieľať

Načítám...